Öğrenme Güçlüğü Nedir? Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?
Öğrenme yetersizliği, bir kişinin bilgiyi nasıl aldığını ve işlediğini etkileyen bir problemdir. Öğrenme güçlüğü olan insanlar aşağıdaki alanlardan bazılarında sorun yaşayabilir:
- Okuma
- Yazma
- Matematik becerileri
- Yol tariflerini anlama ve takip etme
Öğrenme güçlüğü aslında yaygın bir şekilde görülür. Örneğin, dünya genelinde 18 yaşın altındaki çocukların % 8 ila% 10’u arasında bir tür öğrenme güçlüğü olduğu yönünde araştırmalar vardır.
Öğrenme Güçlüğü Nedir?
Öğrenme güçlüğünün bir insanın ne kadar akıllı olduğu ile ilgisi yoktur. Aksine, öğrenme güçlüğü olan bir kişi, farklı şeyleri görebilir, duyabilir veya anlayabilir. Ancak bu durum, sınava çalışmak veya sınıfta odaklanmak gibi günlük işlerde ciddi zorluklar yaşamasının önüne geçmeyecektir. Bu durumu yaşayan bir kişinin bu farklılıklarla başa çıkmayı kolaylaştırmak için öğrenebileceği bazı stratejiler vardır.
Öğrenme Güçlüğü Türleri
Pek çok farklı öğrenme engeli türü vardır ve insanları farklı şekillerde etkileyebilirler. İlk olarak dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve otizm spektrum bozukluklarının öğrenme engelleriyle aynı olmadığını not etmek önemlidir.
Başlıca öğrenme bozukluğu türleri:
İşitsel İşleme Bozukluğu:
Bu, beynin bir kişinin duyduğu sesleri işleme biçimiyle ilgili bir sorundur. İşitme bozukluğundan kaynaklanmaz. Bu bozukluğu olan insanlar şu alanlarda sorun yaşayabilir:
- Okumayı öğrenme
- Sesleri arka plandaki gürültüden ayırt etmek
- Konuşma talimatlarını takip etmek
- Benzer-sesli kelimeler arasındaki farkı söylemek
- Duydukları şeyleri hatırlamak
Okuma problemleri ile ilgili ek bir destek programına ihtiyaç duyuyorsanız Okuma Güçlendirme Programı yazımıza göz atabilirsiniz.
Görsel İşleme Bozukluğu:
Görsel işleme bozukluğu olan biri görsel bilgileri yorumlamakta zorlanır. Benzer görünen iki nesne arasındaki farkı okumak veya anlatmakta zorluk çekebilir. Görsel işlem bozukluğu olan kişilerde genellikle el- göz koordinasyonu sorunu vardır.
Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?
- Okuma veya yazma konusunda isteksizlik
- Ezberleme konusunda sorun yaşamak
- Yavaş tempoda çalışmak
- Yol tariflerinde sorun yaşamak
- Bir göreve odaklı kalma sorunu
- Soyut fikirleri anlamada zorluk
- Detaylar konusunda odaklanma problemi yaşamak
- Sosyal ilişkiler kurmakta sorun yaşamak
- Düzenli olma konusunda sorun yaşamak
Öğrenme Bozukluğunu Teşhis Etmek
Öğrenme güçlüğünün teşhisi zor olabilir, çünkü her çocuğa uygun kesin bir semptom listesi yoktur. Ayrıca birçok çocuk sorunu gizlemeye çalışır. Ödev yapmak veya okula gitmek istemeyen bir çocuk hakkında sık sık şikayet edilmesinden daha net bir şey fark edemezsiniz.
Bir öğrenme bozukluğundan şüpheleniyorsanız, ilk olarak çocuğunuzun çocuk doktoru veya öğretmeni ile çocuğunuzun değerlendirilmesi konusunda konuşun. Kesin tanı konmadan önce birkaç uzmanı görmeniz gerekebilir. Bu uzmanlar, çocuğunuzun yaşadığı sorunlara bağlı olarak bir klinik psikolog, bir okul psikoloğu, bir gelişim psikoloğu, bir meslek terapisti veya bir konuşma ve dil terapisti olabilir. Bu uzmanlar, sorunun temeline inmek için çeşitli testler ve değerlendirmeler yapmak isteyebilirler.
“Öğrenme Güçlüğü Nedir? Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?” başlıklı yazımızda size öğrenme güçlüğü ve belirtileri hakkında bilgi vermeye çalıştık. Eğer öğrenme güçlüğünden şüpheleniyorsanız ilk olarak bir doktor ya da psikologla görüşmeniz tavsiye edilir. onun haricinde bir destek programa katılmak istiyorsanız Dikkat Eksikliği programımıza göz atabilirsiniz.