Sınav Kaygısı ve Sınav Stresi Nedenleri Nelerdir?
Yaklaşan bir sınav birçok öğrenci için stresli bir durum olabilir.
Birçok öğrenci sınavlardan önce ve sınav esnasında bir miktar stres ve endişe yaşamaktadır. Bununla birlikte, sınav kaygısı bu stres ve endişe durumunun çok daha şiddetli bir şekilde yaşanmasıdır ve öğrenmeyi bozabileceği gibi sınav performansını da olumsuz şekilde etkileyebilir.
Bu nedenle, çocuğunuzun yaşadığı sınav kaygısının nasıl tanımlaması gerektiğini bilmek önemlidir; bu sayede onunla nasıl başa çıkabileceğini öğrenebilir.
Sınav kaygısı ve sınav stresi durumlarının öğrencileri nasıl etkileyebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Sınav Kaygısı Nedir?
Sınav kaygısı, sınava girmeden önce biraz gergin olmaktan daha fazlasının yaşanmasıdır. Sınav kaygısı ile mücadele eden öğrenciler için sınav öncesi yaşadıkları bu durum performansı olumsuz yönde etkileyebilecek endişe, korku ve kaygı şeklinde ifade edilebilir.
Öğrenciler her yaşta sınav kaygısı ile mücadele edebilirler. Sınav kaygısı, genellikle ilk olarak 2. ve 4. sınıflardaki öğrencilerde görülmeye başlar ve eğer çözülmezse ortaokul ve lise boyunca ilerledikçe daha büyük bir problem olmaya başlar.
Sınav Kaygısının Öğrencilere Etkileri
Uzmanlara göre öğrenciler , “ödev” ve “sınav” durumlarını hayatlarındaki en stresli şey olarak tanımlıyorlar.
Sınav kaygısını, öğrenci olmanın bir parçası olarak görmek kolaydır. Bununla yanında, kontrol altına alınmadığı zamanlarda, bu kaygının öğrenciler üzerinde son derece olumsuz etkileri olabilir.
Aslında, sınav kaygısı ile mücadele eden öğrenciler, genellikle performanslarını tam olarak yansıtamazlar ve arkadaşlarından daha düşük notlar alabilirler. Sınav stresi, akademi başarıyı olumsuz etkilediği kadar, öğrencinin psikolojisini, öz saygısını, güven ve motivasyonunu da olumsuz etkileyebilir.
Sınav Kaygısı ile İlgili Gerçekler
Yapılan araştırmalara göre sınav kaygısı, öğrencilerin yaklaşık % 16-20’si tarafından yüksek düzeyde yaşanmaktadır. Öğrencilerin % 18’i tarafından da orta düzeyde yaşanmaktadır.

Sınav Kaygısının Nedenleri
Sınav Kaygısının Nedenleri
Sınav kaygısına neden olabilecek birçok şey sayılabilir. Ancak genel olarak, durumsal nedenlere ve zihinsel nedenlere bağlı olarak görülmektedir.
Durumsal Nedenler
- Sınav süresini yetiştirme baskısı
- Kalabalık bir sınıf ortamında sınava girme korkusu
- Kötü çalışma becerileri veya hazırlık eksikliği
- Sınava ilişkin daha önce yaşamış olduğu stres durumu
- Soruların anlaşılamaması ya da odaklanma problemi
- Önceden yaşadığı kötü sınav deneyimi
Zihinsel Nedenler
- Düşük not alma korkusu
- Kontrol eksikliği düşüncesi
- Başkalarını hayal kırıklığına uğratma korkusu (ebeveynler, öğretmenler)
- Bir kere düzenlenen testlere ve sınavlara çok fazla önem vermek
- Kendi performansı ile ilgili çok büyük beklentilere sahip olmak
- Alacağı puan ya da notları öz-değerinin bir yansıması şeklinde düşünmek
- Zayıf öz güven ya da olumsuz içsel konuşmalar
Bütün bu nedenlere ek olarak öğrenciler sınavlarda zamanı yetiştirme ile ilgili duydukları kaygı duyabilirler ve bu durum performanslarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumda Hızlı Okuma Eğitimi alarak öğrencinizin sınavda süreyi yetiştirme kaygısının üstesinden gelmesini sağlayabilirsiniz.
En Çok Hangi Öğrenciler Yaşar?
Sınav kaygısı durumunun başarı ya da başarısızlıkla ilgisi çok yoktur. İster başarısız ister başarılı bir öğrenci olsun, her ikisi de sınav kaygısı yaşayabilir. Sınav stresi ile ilgili problem yaşaması muhtemel olan tipik iki tür öğrenci vardır:
Yüksek Başarı Hedefleyen / Beklenen Öğrenci
Kendinden beklentileri yüksek olan veya mükemmeliyetçi olan öğrencilerin, sınav kaygısı yaşama ihtimalleri diğer öğrencilere oranla daha yüksektir. Bu öğrenciler kendileri üzerinde çok fazla baskı kurma eğilimindedir ve hata yapma korkusu yaşarlar. Bu durumlar sınav esnasında öğrencilerin boğuluyor gibi hissetmelerine, zihinlerinin donmasına ya da dikkat ve odaklanma sorunları yaşamalarına neden olabilir.
Hazırlıksız Öğrenci
Bir sınava uygun şekilde hazırlanmamış öğrencilerin de sınava kaygı ile girmeleri muhtemeldir. Bu genellikle, öğrencinin ders çalışmayı çok uzun bir zaman dilimine yaydığı veya yalnızca konuyu anlamadığı için olur. Sınav zamanı gelip çattığında güven eksikliğine yol açabilir. Ve öğrenciler başarısız olacaklarını düşündükleri bir sınava girdikleri zaman, bu durumu gerçekten yaşamalarına yol açabilir.

Sınav Kaygısı Belirtileri
Çocuğunuzun Sınav Kaygısı Yaşadığını Nasıl Anlarsınız?
Yaygın Olarak Görülen Belirtiler
Sınav Sırasında Donma veya “Zihin Boşalması”
Çocuğunuz gireceği sınav ile ilgili çalışması gereken kaynakları hazırlayıp okuduğu zaman bile, sınava girdiğinde donma ve sınav zamanı geldiğinde gerekli bilgileri hatırlayamama gibi durumlar yaşayabilir.
Okurken Materyali Unutma Konusunda Endişelenmek
Çocuğunuz yeteri kadar hazırlıklı olmadığı veya sınavla ilgili materyalleri çalışıp bildiği halde her şeyi unutacağından endişe ediyor olabilir.
Sınava Hazırlık Sürecinden Emin Olmamak.
Çocuğunuz ders çalışmak için gereğinden fazla zaman harcıyor ve sınava hazırlamak için ne kadar hazırlık yaparsa yapsın başarısız olacağından endişeleniyor olabilir.
Testler veya Sınavlar Sırasında Başarısızlık Korkusu
Çocuğunuz yaklaşan testlerden bahsedildiğinde stresli veya üzgün hale geliyor ve başarısızlık korkusu yaşıyor olabilir.
Yaklaşan Sınavlar için Çalışırken Konsantre Olma Zorluğu
Çocuğunuz çalışmak için otururken ders çalışmaya devam etmekte zorlanır. Bunun yerine, sürekli olarak yaklaşmakta olan sınavı düşünmekten sinirlilik veya bunalmış hissetme gibi durumlar yaşayabilir .
Son Dakikaya Kadar Sınav için Çalışmayı Erteleme
Çocuğunuz sınava hazırlanmaktan kaçınır ve son ana kadar (genellikle önceki gece) çalışma ertelenir.
Sınıfta veya Ödevlerde Gösterdiği Başarıyı Sınav Esnasında Gösterememesi
Çocuğunuz sınıfta veya ev ödevlerinde iyi performans gösterebilir, ancak aynı konular ile ilgili sınava girdiğinde kötü notlar alabilir.
Güven Eksikliği
Çocuğunuz olumsuz düşüncelerle sınava giriyor ve gerçekten daha iyisini yapabilecekken denemekten vazgeçiyor olabilir. Çocuğunuz “niye sınava giriyorum ki, nasılsa başarısız olacağım” diye düşünerek kısır bir döngüye girmiş ve bu sayede daha fazla sınav stresi yaşıyor olabilir.
Sınavdan Önce En Sık Görülen Fiziksel Belirtiler
Sınav kaygısı kalp atışının hızlanması, baş ağrısı, baş dönmesi ve hatta bulantı gibi fiziksel semptomlara neden olabilir. Çocuğunuz, mide bulantısı veya sınava girme düşüncesinin denen olduğu bu ve benzeri semptomların herhangi birinden şikayet edebilir.
Sınav Kaygısı ile Baş Etmek İlk Olarak Onu Anlamak İle Başlıyor
Çocuğunuzun sınav kaygısı yaşayıp yaşamadığından emin olduktan sonra, bu durumun üstesinden gelmek için bazı adımlar atmaya başlayabilirsiniz. Saygın Kişisel Gelişim ve Koçluk Merkezi olarak sizlere sunduğumuz profesyonel öğrenci ve sınav koçluğu desteği ile çocuğunuzun kendi en iyi performansını yakalayabilmesi ve kendisine olan güvenini yeniden inşa etmesine yardımcı olmaya hazırız.
“Sınav Kaygısı ve Sınav Stresi Nedenleri Nelerdir?” başlıklı yazımızda öğrencilerin gerek okul sınavlarında, gerek TYT, AYT, YGS, DGS, KPSS gibi geniş katılımlı sınavlarda sıklıkla yaşanan sınav kaygısı ve sınav stresi hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Eğer size de Öğrenci Koçluğu Sertifikası alarak sınavlarda stres ve kaygı sorunları yaşayan öğrencilerle çalışmalar yapmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.